Tējas trauki: kas tie ir un kādi priekšmeti ietilpst komplektā

Filtrēt
Publikācijas
Tēmas
Visas publikācijas
  • Raksti
  • Receptes
  • Atsauksmes
Visas tēmas
  • Par produktu
  • Pircēju padomi
Lai uzrakstītu rakstu

Tējas trauki: kas tie ir un kādi priekšmeti ietilpst komplektā

Tējas trauki: kas tie ir un kādi priekšmeti ietilpst komplektā

Jūs domājat, ka tējas trauku servīzi nopirkt ir vieglāk par vieglu? Tā arī ir, ja zini, kam jābūt komplektā. Citādi trūkstošos elementus nāksies piepirkt atsevišķi. Rakstā apkopota informācija par to, kas ir tējas trauki un kā tos izvēlēties.



Satura rādītājs:

1. Tējas ceremonijas vēsture
2. Tradicionālie elementi
3. Mūsdienīgi tējas trauki
4. Materiāli
5. Kas ietilpst pamatkomplektā
6. Papildus priekšmeti
7. Kā izvēlēties tējas traukus
8. Kopšanas īpatnības
9. FISSMAN produkcija
10. Zīmola modeļu tops
11. Pircēju atsauksmes

Tējas ceremonijas vēsture

Par tējas dzimteni pasaulē pieņemts uzskatīt Ķīnu. Tējas ceremonija sākās turpat. Tas notika 4. -5. gs. p.m.ē., pateicoties ķīniešu mūkiem. Sludinot budismu, viņi klejoja un izplatīja svēto tējas dzeršanas rituāla tradīciju. Tēja bija daļa no Budas pielūgsmes rituāla. Pasniegta zem reliģiskā statusa, pamazām tējas ceremonija pārvērtās savdabīgā filozofijā.


7. –8. gadsimtā dzēriens tika ievests Japānā. Ļoti ātri no imperatora kambariem tā pārcēlās uz samuraju galdiem. Parādījās pat tējas sacensības – mēģinājums noteikt tējas šķirni pēc garšas. Tad tika formulēti tradicionālās tējas dzeršanas galvenie principi – tīrība, godbijība, harmonija, klusums, miers. Pēc tējas dzēršanas viņi ļoti smalki sarunājās savā starpā.


Kad tēja tika ievesta Lielbritānijā, tā kļuva par karaliskās ģimenes iecienītāko dzērienu. To dzēra pēc pusdienām un ar pienu. Turpmāk tējas ceremonija parādījās gandrīz katrā pasaules valstī, lai gan par etalonu joprojām tiek uzskatīta padebess.



Kas ir trauki tējas ceremonijai

Šodien apmeklēt tradicionālo ķīniešu tējas ceremoniju var ne tikai vēsturiskajā tējas dzimtenē. Mūsu valstī ir vietas, kur to veic, ievērojot vissīkākās detaļas. Daudz uzmanības pievēršot traukiem. Kas ir ķīniešu tējas trauki?


Tā ir kastīte tējas lapu glabāšanai – ’ča-he’. Reizēm izskatās pēc šķīvja. Tējas trauku pāris: augsta glāze ‘van san bei’ un bļoda ’Pin min bey’. Tēju lej glāzē un pārklāj ar bļodu, lai saglabātu aromātu. Pasniedz visu uz ’bejončžaņa ’ – apaļas vai kvadrātveida paplātes. Liek uz tējas dēlīša, paliktņa ar dubultu dibenu. Tālāk tējkanna ar sietu, lai ielietu tēju bez lapām. Un visbeidzot - ’čahajs’ vai tējas krūka. Tajā gatavo dzērienu pārlej, pirms izlej pa tasītēm. Citādi tēja var pārrūgt.


Tējas ceremonijas norises procesā izmanto arī lina dvieli trauku slaucīšanai, ja tēja izlijusi. Porcelāna karoti tējas lapu izņemšanai no bļodas. Adatu lai iztīrīt tējkannas degunu. Otiņu pilienu noslaucīšanai no tējkannas. Bambusa lāpstiņu tējas bēršanai. Knaibles attīrīšanai no vecām tējas lapām. Un pat smilšu pulksteni, lai uzņemtu tieši 2 minūtes tējas vārīšanai.



Kas ir mūsdienīgi tējas trauki

Protams, mūsdienās reti kurš mājās vada klasisko tējas ceremoniju. Tēja vairs nav brīnumdzēriens, to var iegādāties par pieejamu cenu. Viss ir ievērojami vienkāršojies, taču mērķis palicis iepriekšējais. Veicot tējas pauzi, vēlamies atpūsties un pavadīt laiku vienatnē ar sevi. Tējas trauki, kurus var iegādāties atsevišķi vai komplektā, atšķiras ar lielu dažādību. Tie ir - spiedkannas, tasītes, krūzes, termokrūzes, termosi, tējas apakštasītes, cukurtrauki, karstumizturīgās krūkas, piena vai krējuma trauki, bļodas desertiem, kā arī tējkarotes un citi. Mūsdienās ražo visa veida tējas traukus no dažādiem pamatmateriāliem. Par viņiem arī parunāsim.



Materiāli

Jautājums, kuri tējas trauki ir labāki, atkrīt, ja zini, kādas priekšrocības ir vienam vai otram materiālam. Mēdz būt arī kombinēti tējas komplekti. Piemēram, stikla spiedkannas ar vāku un nerūsējošā tērauda filtriem. Šajā gadījumā pievērsiet uzmanību sastāvā dominējošajam komponentam.


Materiāls
Īpatnības
Keramika Keramiskās tējas trauki – 100% dabīgs produkts. Izgatavoti no māla. Pārklāti ar caurspīdīgu vai krāsainu glazūru, tiem ir gluda virsma.
Nav noslieces uz kaļķakmena veidošanos. Neuzkrāj kaitīgās baktērijas, uz tās neveidojas sēnīte. Izstrādājumus var mazgāt ar rokām, kā arī trauku mazgājamā mašīnā. Ar laiku tie nekļūst blāvi.
Keramikas tējkannas un tasītes ir lielisks variants katrai dienai.
Porcelāns Savukārt tējas porcelāna trauki ir piemēroti svinīgiem pasākumiem. Tam ir īpašs sastāvs – atkarībā no tipa ietver 25-50% balto mālu. Kaula porcelāns, stiprākais no visiem, papildināts ar sasmalcinātu, dedzinātu kaulu.
Porcelāna raksturīgā īpašība ir smalkās trauku sieniņas. Gaismā tās mirdz, bet, ja trāpa pa malu ar karoti, izdod skaistu melodisku šķindoņu.
Turklāt materiāls ir izturīgs. Mierīgi pacieš trauku mazgājamo mašīnu.
Stikls Stikla tējas trauki izceļas ar efektīgu izskatu. Caurspīdīgs dizains ļauj vērot tējas vārīšanas procesu un gatavā dzēriena krāsas toņus.
Stikls ir ķīmiski inerts. Nerūsē. Nereaģē uz saturu. Nemaina tā garšu un tējas aromātu. Materiāls piemērots dzērienu servēšanai, kā arī lietošanai mikroviļņu krāsni.
Ir zema siltumvadītspēja, tāpēc ilgi saglabā siltumu. Mūsdienās tējas traukus izgatavo no rūdītā stikla. Tie ir izturīgāki nekā parasti, bet, pat sašķeļot, nesadrup.
Nerūsējošais tērauds Nerūsējoša tērauda tējas traukiem ir augsta termoizturība un karstumizturība. Kušanas temperatūra ir virs 1000 grādiem pēc Celsija. Nevainojama mehāniskā izturība.
Neskrāpējas, nesaliecas uz šķembām un iespiedumiem. Pateicoties augstajam hroma saturam, materiāls nerūsē. Izturīgs pret pārtikas skābju un sārmainu vides ietekmi. Drošs karstu un aukstu dzērienu pagatavošanai, nepiesātina tos ar metāla daļiņām.

Piemīt augsta siltumvadītspēja, ātri uzkarst. Tieši tāpēc no tērauda gatavo tējkannas plītij. Tērauda izstrādājuma vidējais kalpošanas ilgums ir 7-8 gadi.


Kas ietilpst pamatkomplektā?

Atbildēsim uz pircēju vidū populāro jautājumu. Tējas trauki – kas ietilpst šo priekšmetu vidū? Šis jēdziens ir plašs. Vienkāršības labad sadalīsim to divās daļās. Galvenās ir tējkannas, bez kurām tējas dzeršana nav iespējama. Papildus trauki – tie, kas tējas pauzes laikā risina otršķirīgus uzdevumus. Standarta tējas trauku komplektā ietilpst:


1. Spiedkanna vai tējkanna tējas lapu vārīšanai. To tilpums variē no 500 ml (porcija) līdz 3 l. Pēdējais domāts lielai kompānijai. Tējas lapas liek tieši traukā vai nizņemamā filtrā. Tam ir cilindriska forma ar platu kaklu un tas tiek ielikts tieši krūkā, zem vāka.


2. Tase/krūze – tējas rituāla priekšmets, no kura tiek dzerta tēja. Iegādājas tos pēc ģimenes locekļu skaita, plus vēl dažas viesiem. Ekstistē no 200ml līdz 500 ml tilpuma krūzes/tases ar ērtu rokturi, kas ērti pieguļ plaukstā. Patiks tiem, kas pieraduši baudīt tēju, sildot krūzi rokās.


3. Tējas tase un apakštase ir skaisti tējas trauki, kuru sastāvā ir ne tikai smalka tasīte, bet arī apakštasīte. Tās veidotas vienotā stiliā, apakštasītē paredzēts padziļinājums tasītes fiksācijai. Šādus komplektus bieži pērk dāvanināšanai. Tas ir populārs suvenīrs, praktisks un estētisks. Svarīgi atzīmēt, ka krūzītes tilpums parasti ir 200-250 ml.



Papildus priekšmeti

Tējas trauku komplekti, kurus šodien var iegādāties arī tiešsaistē, nav vienīgais, kas jums noderēs. Papildus tējas pamattraukiem, tējas trauku ražotāji piedāvā arī papildu produkciju. Tie rotā galdu un padra tējas dzeršanu ērtāku. Lielu tējas un virtuves trauku komplektā ietilpst dažādi elementi.


1. Cukurtrauks – trauks cukuram, niedru cukuram vai cukurgraudiņiem. Tā ir cilindriska burka ar vāku, lai tā saturs nesaskartos ar mitrumu.


2. Piena/krējuma trauki – neliela krūze ar snīpīti piena vai krējuma pievienošanai tējai. Tēja, kas pa pusei atšķaidīta ar pienu, ir daļa no slavenās britu piecu stundu tējas ceremonijas. Cukurtraukam ir plakans dibens, papildināts ar satveršanai ērtu rokturi un vāciņu.


3. Konfekšu trauciņš – dziļa bļoda karamelēm vai šokolādes konfektēm. Vāka nav, jo lietošanas procesā tas ir lieks elements.


4. Tējas un kafijas trauki - ir tās pašas tasītes - kafijas tasīšu pāris. No tējas traukiem tās atšķiras ar samazinātu tilpumu, jo kafiju dzer nelielās porcijās.


5. Tējkarote – aksesuārs, kas radīts tējas/kafijas maisīšanai, pievienojot krējumu,pienu, cukuru. To gatavo no nerūsējošā tērauda, jo metāls nebaidās no augstām temperatūrām, nerūsē.


6. Tējkanna plītīm – slēgta ūdens vārīšanas tvertne. Viens no populārākajiem veidiem – tējkanna ar svilpi. Tilpums 1-3 l, termoizturīgs plastmasas vai bakelīta rokturis, noņemama vai atvāžama svilpe. Ar skaņu tējkanna brīdina par ūdens vārīšanos.



Kā izvēlēties tējas traukus

Tējas trauki ir svarīgs pirkums. Uz tējas pauzi var atnākt ne tikai kaimiņiene vai draudzene. Negaidīti atnākušos viesus mēs bieži uzaicinām vispirms izdzert tēju vai kafiju. Lai sagatavotos jebkurām situācijām, izvēlieties tējas servīzi.


1.  Personu skaits ir pirmais, par ko vērts padomāt. Pat ja jūsu ģimenē ir tikai 3-4 cilvēki, iegādājieties tējas trauku komplektu 6 personām. Papildus krūzes vai tases glabājiet atsevišķi, ja atbrauc ciemiņi. Tiem, kas regulāri iejūtas viesmīlīgu saimnieku lomā, derēs tējas trauku komplekts 12 personām.


2. Materiālam jābūt viegli lietojamam, neradot nepatikšanas, kā arī jāatbilst virtuves interjera vispārējam stilam. Piemēram, porcelāns tiek uzskatīts par svētku galda piederumu. Tam ir plānas sienas, bieži vien ar rokām apgleznotas. Ikdienas lietošanai piemērotāka ir tradicionālā keramika vai rūdīts stikls. Pēdējais lieliski iederas modernās virtuvēs ar lakonisku dizainu. Ja izmantojat trauku mazgājamo mašīnu, pirms iegādes pārliecinieties, vai jums ir automātiskās mazgāšanas ikona.


3. Dekors - no pirmā acu uzmetiena, nav svarīgākais parametrs, bet, ieskatoties tuvāk, nozīmīgs. Keramikas trauki ar apjomīgu ārējo dekoru kļūst nelietojami ātrāk nekā citi. Izvirzītās daļas nolūst. Krāsu druka ne vienmēr ir saderīga ar augstām temperatūrām un agresīvām sadzīves ķimikālijām. Piemēram, ar trauku mazgājamās mašīnas mazgāšanas līdzekli.


4.  Svarīga loma ir arī produktu cenai. Kvalitatīvi tējas trauki nevar būt pārāk lēti. Taču jautājumus rada arī tējas trauki, kuru cena ir pārāk augsta. Un tomēr dažas lietas ir dārgākas, nekā jūs varētu domāt. Piemēram, baltās tējas komplekts no laba porcelāna ir neizteikts standarts. Tas ir izgatavots no baltā māla, un tā estētika ir tik dramatiska, ka tā reti tiek paslēpta aiz apdrukas. Tātad, sniega balts porcelāns ir dārgāks nekā krāsains, tā ir norma.



Kopšanas īpatnības

Mūsdienīgs tējas tasīšu komplekts, tāpat kā autentisks Ķīnas tēja trauku salikums, prasa vienlīdz saudzīgu kopšanu. Dzērienu traukus izmanto biežāk, tāpēc pievērsiet uzmanību vairākiem vienkāršiem ieteikumiem.


Ņemiet traukus ar sausām rokām. Turiet tos tālāk no spēcīgu smaržu avotiem. Parasti ne stikls, ne keramika, ne porcelāns neuzsūc virtuves aromātus. Tomēr ilgstoši uzglabājot aromātisko garšvielu tuvumā, gaistošās daļiņas var nosēsties uz izstrādājumu virsmas. Tas var ietekmēt tējas garšu.


Glabājiet visus tējas komplekta elementus sausus, labi vēdināmā vietā. Mazgājiet karstā vai siltā ūdenī un lietojiet želejveida līdzekli. Ja laika gaitā krūzīšu iekšējā virsma ir kļuvusi tumšāka, nekādā gadījumā neberziet ar abrazīvu birsti. Apstrādājiet krūzes iekšpusi ar pārtikas sodu, ļaujiet pastāvēt, tad noskalojiet.


Lietojot tējkannu vai spiedkannu, pārliecinieties, vai rokturis neuzsilst. Nepieciešamības gadījumā ņemiet rokturi ar virtuves cimdu. Kaļkakmeni no plīts tērauda tējkannas noņem vārot ūdeni un pievienojot citronskābi. Pēc procedūras tējkanna jāuzvāra, ūdens jānolej.



FISSMAN produkcija

Trauku komplekts tējas ceremonijai no FISSMAN ir, pirmkārt, mūsdienīgi virtuves piederumi ar stilīgu dizainu. Ražošanai izmanto rūdītu stiklu, termoizturīgu porcelānu, tradicionālo keramiku ar krāsainas vai caurspīdīgas glazūras pārklājumu, kā arī nerūsējošā tērauda tējkannas vārīšanai.


Zīmola kolekcijā pārstāvēti:


- tējas trauki no porcelāna;

- tējas trauku komplekti;

- stikla tējas trauki;

- keramiskās tējkannas;

- tējas servīzes no porcelāna;

- tējkarotes;

- spiedkannas;

- tējkannas vārīšanai ar svilpi



Zīmola modeļu tops

Modelis
Apraksts
Tējkannas vārīšanai
Tējkanna WENDY

Tējkanna WENDY


- Nerūsējošā tērauda tējkanna ar svilpi,
- tilpums 3 l;
- indukcijas dibens;
- visu veidu plīts virsmām ;
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Tējkanna ANITA

Tējkanna ANITA


- Nerūsējošā tērauda tējkanna ar svilpi,
- tilpums 2,5 l;
- indukcijas dibens;
- visu veidu plīts virsmām ;
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Tējkanna NICOLE

Tējkanna NICOLE


- Nerūsējošā tērauda tējkanna ar svilpi,
- tilpums 2,5 l;
- indukcijas dibens;
- visu veidu plīts virsmām ;
- var mazgāt t
rauku mazgājamā mašīnā.
Tējkanna GOLDY

Tējkanna GOLDY


- Nerūsējošā tērauda tējkanna ar svilpi,
- tilpums 3 l;
- indukcijas dibens;
- visu veidu plīts virsmām ;
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Tējkanna JOYCE

Tējkanna JOYCE


- Nerūsējošā tērauda tējkanna ar svilpi,
- tilpums 2,5 l;
- indukcijas dibens;
- visu veidu plīts virsmām ;
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Tējkannas
Tējkanna CELINE

Tējkanna CELINE


- keramika;
- tilpums 1 l;
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Stikla tējkanna

Stikla tējkanna


- stikls;
- noņemams nerūsējošā tērauda filtrs;
- tilpums 1,6 l;
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Spiedkannas
Spiedkanna MAROCCHINO

Spiedkanna MAROCCHINO


- spiedkanna tējai;
- kolba – stikls;
korpuss, vāks, rokturis – plastmasa;
- tilpums 800 ml;
- nerūsējošā virzuļa filtrs;
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Spiedkanna GALAO

Spiedkanna GALAO


- spiedkanna tējai;
- kolba – stikls;
korpuss, vāks, rokturis – plastmasa;
- tilpums 600 ml;
- nerūsējošā virzuļa filtrs;
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Spiedkanna DOPPIO

Spiedkanna DOPPIO


- spiedkanna ar dubultām sienām;
- stikls;
- tilpums 1000 ml;
nerūsējošā virzuļa filtrs.
Tases un krūzes
Glāžu komplekts BORGIA

Glāžu komplekts BORGIA


- krūzes ar dubultsienām;
- stikls;
- 2 gab. pa 320 ml.
Tasīte ar apakštasi JOLI

Tasīte ar apakštasi JOLI


- tējas trauki;
- keramika;
- 220 ml krūze;
- apakštasīte 14,2 cm;
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
- var izmantot mikroviļņu krāsnī.
Citi trauki
Spirālveida filtrs

Spirālveida filtrs


- Spirālveida filtrs;
- Nerūsējošais tērauds
Trauciņš izlietotiem tējas maisiņiem

Trauciņš izlietotiem tējas maisiņiem


- pārtikas silikons;
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Tējkarote MONTE

Tējkarote MONTE


- - Nerūsējošs tērauds
- var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.


Pircēju atsauksmes

“Tējkannas snīpī ir ērts tērauda filtrs, stikls ir kvalitatīvs, neuzsūc smāržas, ar laiku nemaina krāsu. Skaisti izskatās. Esmu ļoti apmierināta ar šo tējkannu.”


“Ļoti gribējās tādu caurspīdīgu tējkannu. Piesaistīja lakonisks dizains, kvālitāte un lietošanas ērtums.”


”Jauka tējkanna. Ārēji izskatās ļoti simpātiski. Man patīk tas, ka tējkanna ir caurspidīga un var redzēt tējas gatavošanas procesu”.


“Ļoti labs tējas trauku komplekts, nopirku sev, bet lieliski derēs dāvanā.”


Iepazīties ar pilnu tējas trauku klāstu no FISSMAN var interneta veikalā


Fissman Jānis | 10 oktobris 2022
Komentāri0
Lai atstātu komentāru, ir jāautorizējas

Pasūtīt zvanu

Jūsu vārds obligāti jāaizpilda
Kontakttālrunis obligāti jāaizpilda

Autorizācija

Jūsu tālrunis vai e-pasts obligāti jāaizpilda
Parole ir obligāti jāaizpilda Aizmirsāt paroli?
Ja jums nav lietotāja konta, reģistrējies