Mājas vokpanna: kopšana, kas garantē pannas ilgmūžību

Filtrēt
Publikācijas
Tēmas
Visas publikācijas
  • Raksti
  • Receptes
  • Atsauksmes
Visas tēmas
  • Par produktu
  • Pircēju padomi
Lai uzrakstītu rakstu

Mājas vokpanna: kopšana, kas garantē pannas ilgmūžību

Mājas vokpanna: kopšana, kas garantē pannas ilgmūžību
Mājas vokpanna: kopšana, kas garantē pannas ilgmūžību

Vēl pavisam nesen vokpanna bija drīzāk eksotika, nevis ikdienišķs virtuves aksesuārs. Šādu retu pannu varēja redzēt ja nu tikai ķīniešu restorānos ar atvērtu virtuvi. Nemanot vokpanna ieņēma paliekošu vietu mūsu virtuvēs. Turklāt nevis vienkārši ieņēma, bet kļuva par ļoti nepieciešamu virtuves piederumu! Ātri apcept, saglabājot gaļu sulīgu, panēt, sautēt, fritēt, tai piemīt pat tvaika katla īpašības. Prasmīgas saimnieces rokās, vokpanna kļūst par burvju nūjiņu garšīga ēdiena pagatavošanā. Taču, lai šāda panna kalpotu ne vienu vien gadu, tā ir pareizi jākopj.


Šajā rakstā mēs Jums par to pastāstīsim. Precizēsim – ir principiāla atšķirība starp klasisko vokpannu no smagā oglekļa tērauda un mūsdienīgo analogu ar pret piedeguma pārklājumu. Lai būtu saprotamāk, apskatīsim gan vienu, gan otru.


Klasiskās oglekļa tērauda vokpannas kopšanas noteikumi


Krievijā vokpanna kļuva plaši pazīstama tikai 21. gadsimtā, kad sabiedriskās ēdināšanas tirgū ienāca ātrās ēdināšanas restorāni, kuros pasniedza makaronus, gatavotus vokpannā. Apcepti ar gaļas gabaliņiem un dārzeņiem lielā eļļas daudzumā. Šis ēdiens ātri kļuva populārs jauniešu vidū. Iepriekš vokpannas varēja redzēt tikai dārgos restorānos, kurus vidusmēra cilvēks neapmeklēja. Tomēr, neatkarīgi no tā, cik ilgi vokpannas ir zināmas Krievijā, Ķīnā šādus makaronus gatavo jau divu tūkstošu gadu garumā!


Kā vēsta dažādi avoti, šis ēdiens ir radies Ķīnas provincē Kantonā, bet savu uzvaras gājienu sāka pirms 100-150 gadiem. Loģiski, ka pirms pusgadsimta, vēl jo vairāk – pirms divtūkstoš gadiem pasaule neko nezināja par pret piedeguma pārklājumu. To izgudroja tikai 20. gadsimta vidū. Tāpēc pirmajām vokpannām no oglekļa tērauda bija nepieciešama īpaša kopšana. Tā tas ir saglabājies arī mūsdienās.


1. Pirms pirmās lietošanas, pannu vajag rūpīgi nomazgāt. Tā jūs nomazgāsiet rūpnieciskās eļļas.

2. Vokpanna kārtīgi jānoslauka un jānorūda karsējot. Tieši tā uz pannas virsmas izveidojas pirmais dabiskais pret piedeguma slānis.

3. Tamdēļ sausu pannu nepieciešams no visām pusēm labi izsildīt virs atklātas liesmas. Ieslēdziet gāzi un neaizmirstiet par nosūcēju.

4. Kad materiāla poras atvērās, piepildiet pannu ar aukstu ūdeni. Esiet uzmanīgi, jo būs daudz tvaika.

5. Kad panna pilnībā atdzisīs, izlejiet ūdeni. Izslaukiet trauku sausu.

6. Visbeidzot, ielejiet pannā nedaudz eļļas, sildiet uz nelielas liesmas. Sagaidiet, līdz eļļa sāks vārīties.

7. Nolejiet eļļu, bet atlikušo, ar izturīgu papīra salveti iesmērējiet pannas virsmā.


Ar to pirmā dabiskā pret piedeguma slāņa veidošana ir pabeigta. Vokpanna gatava darbam. Atcerieties: vairāk to mazgāt nevajag! Katrs nākamais eļļas slānis tikai pastiprina pret piedeguma efektu.


Procedūra Jums šķiet pārāk sarežģīta? Nepārdzīvojiet. Ir taču arī vokpannas ar pret piedeguma pārklājumu. Šādām pannām nav nepieciešama ne puse no iepriekš aprakstītajām manipulācijām. Un arī tās kalpo ļoti ilgi. Piemēram, FISSMAN panna iztur 10 000 ciklu!


Vokpanna ar pret piedeguma pārklājumu


Mūsdienīgas vokpannas tiek ražotas ne tikai no tērauda, bet arī no čuguna. Arvien populārākas kļūst pannas no alumīnija. Tās ir vieglas, izturīgas. Vienā vārdā sakot – ideālas lietošanai mājas apstākļos. Pret piedeguma pārklājums ir to īpašā priekšrocība. Tas pasargā virsmu no nodiluma, rūsas un garantē, ka produkti nepielips pie pannas apakšas. Šādas pannas kopt ir daudzreiz vieglāk. Uzmanība jāpievērš tikai pret piedeguma pārklājumam.


1. Izsaiņojiet vokpannu un noņemiet uzlīmes. Nomazgājiet zem silta tekoša ūdens strūklas, pievienojot parasto želejveida trauku mazgāšanas līdzekli.

2. Ar lupatiņu izslaukiet pannu. Uzlieciet uz plīts. Jau tagad panna gatava darbam. To nav nepieciešams izkarsēt. Tas tikai kaitēs pretpiedeguma slānim.

3.Pabeidzot gatavošanu, ļaujiet vokpannai atdzist. Un izmazgājiet, neizmantojot abrazīvus tīrīšanas līdzekļus vai asas švammes.

4. Glabājiet pannu sausu. Nav vēlams likt tai virsū citas pannas vai katlus, jo tie var saskrāpēt vokpannas virsmu.


Vienkāršāk? Bez šaubām! Kompānija FISSMAN parūpējās arī par funkcionalitāti. Kolekcijā ir pārstāvētas vokpannas ar divu veidu rokturiem.

–viena gara + viena pusapaļa (kā tradicionālajiem traukiem)

–divas pusapaļas (kā katliem)


Pirmajā veidā rokturis ir ērts, kad ēdienu nepieciešams visu laiku apmaisīt vai apgriezt, pasviežot gaisā. Otrajā veidā rokturis ieekonomē vietu uz plīts. Tas noder, kad pārvietojiet pannu no viena degļa uz citu. Rokturi no karstumizturīgā bakelīta pasargās Jūsu rokas no apdegumiem. Bet vokpanna ar vāku no rūdīta stikla ļaus kontrolēt gatavošanas procesu, nenoceļot vāku.


Atšķirībā no tradicionālajām vokpannām, kurām ir apaļa apakša, FISSMAN produkcijai ir plakana apakša. Tas atvieglo šādas pannas izmantošanu uz parastas plīts. Vokpannu, kas domāta indukcijas plītīm, var izmantot arī uz citu veidu plītīm – gāzes, elektriskajām, kā arī uz stiklakeramikas vārīšanas paneļiem.


FISSMAN interneta veikalā atradīsiet dažāda diametra vokpannas. Izvēlieties un pasūtiet tādus modeļus, kas derēs Jūsu plītij.

Fissman Anete | 09 jūnijs 2021
Komentāri0
Lai atstātu komentāru, ir jāautorizējas

Pasūtīt zvanu

Jūsu vārds obligāti jāaizpilda
Kontakttālrunis obligāti jāaizpilda

Autorizācija

Jūsu tālrunis vai e-pasts obligāti jāaizpilda
Parole ir obligāti jāaizpilda Aizmirsāt paroli?
Ja jums nav lietotāja konta, reģistrējies