Kā kopt čuguna pannu?

Filtrēt
Publikācijas
Tēmas
Visas publikācijas
  • Raksti
  • Receptes
  • Atsauksmes
Visas tēmas
  • Par produktu
  • Pircēju padomi
Lai uzrakstītu rakstu

Kā kopt čuguna pannu?

Kā kopt čuguna pannu?

Čuguna pirmreizējā apstrāde

Čuguna panna pirms pirmās lietošanas reizes ir jānomazgā, jāizkarsē un jāietauko, lai izveidotos pannas aizsargslānis pret koroziju un piedegumu. Tas jāatkārto ikreiz, kad parādās rūsas traipi, ēdiens sāk pielipt pie pannas virsmas vai rodas metāliska piegarša ēdienam.


Ar ziepēm mazgā tikai vienreiz

Pirms pirmās lietošanas reizes čuguna pannu ar rokām, maigu mazgāšanas līdzekli un karstu ūdeni nomazgā, pēc tam noslauka ar papīra dvieli pilnībā sausu.


Izkarsē kārtīgi

Pannā ieber rupjo sāli un kārtīgi izkarsē uz nelie

las uguns, kamēr sāls paliek brūns, apmēram 40-60 minūtes. Vislabāk izkarsēt čugunu var cepeškrāsnī 175-200 °C grādu temperatūrā.


Ietauko pannas virsmu

Tad pannas virsmu ieeļļo ar augu tauku eļļu vai speķi, silda pannu 30-40 min 150-200 °C temperatūrā.

UZMANĪBU! Ja čuguna pannai ir kāda detaļa kā bakelīta, koka, plastmasas vai stikla detaļa, pirms ievietot pannu krāsnī, tās uzmanīgi jānoņem, lai netiktu bojātas. Ja detaļas nav noņemamas, pannu var sildīt arī uz plīts virsmas.


Rūpīgi noslaukiet

Atstājiet pannu, lai tā atdziest līdz istabas temperatūrai. Tad ar papīra dvieli atbrīvo pannas virsmu no taukvielu pārpalikumiem. Patteicoties šādai ietaukošanai uz čuguna pannas tiks radīts dabīgs aizsargslānis pret koroziju un piedegumu.

Un pēc šīs diezgan garās procedūras čuguna trauki ir gatavi lietošanai.



Kā rūpēties  par čugunu ikdienā

  • Katru reizi, kad izmantojat čuguna virtuves piederumus, ieļļojiet darba virsmu ar nelielu eļļas daudzumu. Laika gaitā šis slānis uzlabos pannas īpašības.
  • Ēdienu gatavošanas laikā ir svarīgi ievērot pareizo temperatūru: lēni uzsildiet pannu, pirms uzliekat ēdienu. Nelieciet aukstā čuguna virtuves traukus uz karstas krāsns vai cepeškrāsns, jo strauja temperatūras maiņa var sabojāt metālu. Čuguns ļoti labi vada siltumu, tādēļ arī no mazas liesmas panna uzsils pietiekami ātri un ēdiens tiks pagatavots vēlamajā laikā.
  • Neaizmirstiet izmantot Fissman virtuves cimdus, lai turētu pannu, izņemot to no krāsns.
  • Izmantojiet koka vai silikona lāpstiņas un piederumus, lai nebojātu pannas virsmu. Dažādi metāla piederumi (lāpstiņas, dakšas, karotes, naži) var sabojāt pannas aizsargslāni.
  • Čuguna pannas nav paredzētas lietošanai trauku mazgājamajā mašīnā. Pannas mazgāšanai nevajag izmantot metāla birstes vai citus abrazīvus mazgāšanas līdzekļus. Ja esat izmantojis kādu no šiem pieminētajiem mazgāšanas veidiem, panna ir jāieeļļo un jāsilda krāsnī no jauna, lai izveidotu pretpiedeguma slāni.
  • Pannu var mazgāt uzreiz pēc lietošanas ar karstu ūdeni. Karsts ūdens atvieglo mazgāšanas procesu.
  • Čuguna pannu nevajag ilgi mērcēt ūdenī. Ēdiena daļiņas, kas ir pielipušas pie pannas virsmas var viegli notīrīt ar vieglu abrazīvu kā rupjo sāli vai nemetālisku sūkli. Ja pārtikas daļiņas ir piedegušas, uz piedegušās vietas uzberiet cepamo sodu, atstājiet to uz 2-5 min karstā ūdenī un, lai pannu noskalotu, cepamo sodu pieber arī skalojamajam ūdenim, tas novērsīs arī korozijas iespējamību. Rūsa ir dabīgs čuguna virsmas ir process, kuru ietekmē pannas lietošana un aizsargslāņa biezums. Jo biežāk tiek lietota panna, jo izturīgāks kļūst čugua pannas aizsargslānis. Ja pannai sāk pielipt ēdiens, izveidojiet jaunu slāni, ietaukojot pannu, pasildot to un noslaukot sausu.
  • Čuguna panna jāuzglabā sausā vietā, bez lieka mitruma.
  • Biežāk izmantotā panna var tikt pakāta uz āķa, retāk lietotu pannu ieteicams noklāt ar nelielu eļļas kārtu un glabāt sausā vietā, tas novērsīs pannas bojājumus glabāšanas periodā.
  • Ja pannas tiek glabātas viena virs otras, starp tām būtu jāieklāj, piemēram, papīra dvielis, kas novērsīs pannas skrāpēšanos vienai gar otru.


Ja ikdienā ievērojiet čuguna pannas kopšanas noteikumus, tā kalpos jums vairākus gadu desmitus. Novērtē čuguna trauku nenoliedzamās priekšrocības un ieguldi mazliet vairāk laika, šī trauka uzturēšanā.

Fissman Anete | 22 marts 2023
Komentāri0
Lai atstātu komentāru, ir jāautorizējas

Pasūtīt zvanu

Jūsu vārds obligāti jāaizpilda
Kontakttālrunis obligāti jāaizpilda

Autorizācija

Jūsu tālrunis vai e-pasts obligāti jāaizpilda
Parole ir obligāti jāaizpilda Aizmirsāt paroli?
Ja jums nav lietotāja konta, reģistrējies