Atpakaļ

5 ČUGUNA ĪPAŠĪBAS

Kā rūpēties par čuguna traukiem

Pēc senām tradīcijām apstrādāts čuguns sniedz acīmredzamas priekšrocības.
Ilgmūžība – čuguna trauki ar pienācīgu aprūpi kalpo gadsimtiem.
Izturība - iztur slodzes un augstas temperatūras svārstības.
Universalitāte – var izmantot uz jebkura tipa plīts virsmas, cepeškrāsnī un pat uz atklātas uguns.
Ekoloģiskums – sakausējums ir pilnīgi drošs cilvēka veselībai un nepiesārņo apkārtējo vidi.
Dabiskās pretpiedeguma īpašības , kas rodas pastāvīgas izmantošanas procesā.

Jums dārgie draugi, FISSMAN komanda, sagatavojusi noderīgu rakstu, kur mēs dalāmies ar noslēpumiem, pastāstām par čuguna trauku kopšanas un ekspluatācijas noteikumiem. Saudzīgi saglabājot tradīcijas, kompānija FISSMAN jau daudzus gadus ražo čuguna trauku sēriju. Katru gadu vaikalos nonāk jani produkti no šī apbrīnojamā sakausējuma. Pēc senām tradīcijām apstrādāts čuguns sniedz acīmredzamas priekšrocības. Pirmkārt, tā ir ilgmūžība.

Ar pareizu lietošanu un aprūpi, šāda veida trauki izturēs laika pārbaudi un kalpos vairāk nekā vienu paaudzi. Augsta materiāla stiprība ļauj izturēt slodzes, kritienus un augstus temperatūras slodzi. Čuguna sakausējums ir pilnīgi drošs cilvēka veselībai un nepiesārņo apkārtējo vid.

Vēl viena priekšrocība ir čuguna dabiskās pretpiedeguma īpašības , kuras laika gaitā tikai uzlabojas, tāpēc to ir viegli izmantot un viegli kopt. Tiek uzskatīts, ka šāda, labi vadošs siltuma trauki ar biezām sienām ir vislabāk piemēroti sautešanai, bet čuguna trauki ir universāli un tajos var pagatavot gardu maltīti uz jebkuras plīts virsmas, cepeškrāsns, grila un pat uz atklātas uguns.

Mēs jums pastāstīsim, kā pareizi sagatavot čuguna pannas pirms pirmās lietošanas reizes, par pareiziem lietošanas noteikumiem, par izmantošanas noslēpumiem un uzglabāšanas pareizību. Ievērojot šajā pantā minētos ieteikumus, jūs saglabāsiet un pagarināsiet čuguna trauku kalpošanas laiku.

SVARĪGI ZINĀT: Čuguns ir materiāls, kas ir viegli pakļaujas korozijai. Rūsa uz čuguna traukiem nav defekts vai brāķis, tā ir nepareizas ekspluatācijas vai uzglabāšanas sekas!

Neliels noslēpums: rūsas traipus var viegli noņemt, izmantojot metāla suku vai smilšpapīru. Pēc rūsas noņemšanas traukus ir jāpārstrādā (satīt sadaļu - "Melnā čuguna trauki - sagatavošana lietošanai un kopšana")


Melna čuguna trauki - sagatavošana lietošanai un kopšana

Pirms pirmās lietošanas, lai notīrītu ražošanas putekļus, kā arī, ja rodas rūsas plankumi vai ēdiens sāk piedeg pie trauka sienām, vai ēdienam parādās metāla piegarša, traukus nepieciešams ieziest ar eļļu un izkarsēt. Tādējādi radot uz virsmas aizsargslāni ar antikorozijas un pretpiedeguma īpašībām.

• Notīriet virsmu no korozijas pēdām (ja tādas ir) ar metāla suku vai smilšpapīru.
• Rūpīgi izmazgājiet trauku ar siltu ūdeni, izmantojot mīksto švammes pusi un mazgāšanas līdzekli, un noslaukiet trauku.
• Ieeļļojiet visu virsmu no iekšpuses un ārpuses ar jebkuru augu eļļu un sildiet trauku 150 – 200◦C grādu temperatūrā 30 - 40 minūtes
Iesakām sildīt trauku cepeškrāsnī, bet pirmstam ir jānoņem visas bakelīta, koka un stikla detaļas, lai novērstu bojājumus no augstas temperatūras.
Ja trauka konstruktīvās īpatnības neļauj to ielikt cepeškrāsnī (nav nenoņemamas bakelīta, koka vai citas daļas), tad var sildit trauku uz gāzes riņķa.
• Atstājiet to atdzist līdz istabas temperatūrrai.
• Sildīšanas rezultātā uz traukiem tiek veidots aizsargslānis, kas neļauj rasties korozijai un sniedz pannai pretpiedeguma īpašības.

Tagad čuguna trauki ir gatavi lietošanai!


Sagatavošana un lietošana

• Katru reizi, kad izmantojat čuguna virtuves piederumus, ieeļļojiet darba virsmu ar nelielu eļļas daudzumu.
• Laika gaitā šis slānis uzlabos pannas īpašības.
• Ēdiena gatavošanas laikā ir svarīgi ievērot pareizo temperatūru: lēni uzsildiet pannu, pirms uz pannas liekat ēdienu.
• Nelieciet aukstus čuguna virtuves traukus uz karstas plīts virsmas vai cepeškrāsnī, jo strauja temperatūras maiņa var sabojāt metālu.
• Čuguns ļoti labi vada siltumu, tādēļ arī no mazas liesmas panna uzsils pietiekami ātri un ēdiens tiks pagatavots vēlamajā laikā.
• Neaizmirstiet izmantot Fissman virtuves cimdus, lai turētu pannu, izņemot to no krāsns. Dažādi metāla piederumi (lāpstiņas, dakšas, karotes, naži) var sabojāt pannas aizsargslāni.
• Izmantojiet koka vai silikona lāpstiņas un piederumus, lai nebojātu pannas virsmu.


Lietošanas noteikumi

• Čuguna pannas nav paredzētas lietošanai trauku mazgājamajā mašīnā. Pannas mazgāšanai nevajag izmantot metāla birstes vai citus abrazīvus mazgāšanas līdzekļus!
• Ja esat izmantojis kādu no šiem pieminētajiem mazgāšanas veidiem, panna ir jāieeļļo un jāsilda krāsnī no jauna, lai izveidotu pretpiedeguma slāni.
• Pannu var mazgāt uzreiz pēc lietošanas ar karstu ūdeni. Karsts ūdens atvieglo mazgāšanas procesu.
• Čuguna pannu nevajag ilgi mērcēt ūdenī.
• Ēdiena daļiņas, kas ir pielipušas pie pannas virsmas var viegli notīrīt ar vieglu abrazīvu līdzekli, kā rupjo sāli vai nemetālisku sūkli.
• Ja pārtikas daļiņas ir piedegušas, uz piedegušās vietas uzberiet cepamo sodu, atstājiet to uz 2-5 min karstā ūdenī.
• Lai pannu noskalotu, cepamo sodu pieber arī skalojamajam ūdenim, tas novērsīs arī korozijas iespējamību.
• Dabīgā pretpiedrguma slāņa veidošanās uz čuguna trauku virsmas ir pastāvīgs process.
• Jo biežāk tiek lietota panna, jo izturīgāks kļūst čuguna pannas aizsargslānis.
• Ja pannai sāk pielipt ēdiens, izveidojiet jaunu slāni, ietaukojot pannu un pasildot to. un noslaukot sausu.


• Pēc mazgāšanas trauki noteikti jānotīra ar virtuves dvieli.

Glabāšana

• Čuguna panna jāuzglabā sausā vietā, bez lieka mitruma.
• Biežāk izmantotā panna var tikt pakāta uz āķa, retāk lietotu pannu ieteicams noklāt ar nelielu eļļas kārtu un glabāt sausā vietā, tas novērsīs pannas bojājumus glabāšanas periodā.
• Centieties izmantot pēc iespējas mazāk eļļas, pārpalikums var radīt nepatīkamu garšu un smaržu.
• Ja pannas tiek glabātas viena virs otras, starp tām būtu jāieklāj, piemēram, papīra dvielis, kas novērsīs pannas skrāpēšanos vienai gar otru.

FISSMAN produkcija— reāla kvalitāte, kas pārbaudīta ar laiku!

Akcijas producti

Vai vēlaties zināt visus jaunumus?

Pieraksties mūsu jaunumiem un akcijām!
Nospiežot pogu, Jūs piekrītat konfidencialitātes politikai.